Aandelen

Wat is een aandeel Een aandeel is eigenlijk gewoon kort gezegd een bewijs van deelname in een bedrijf. Dat wil dus zeggen dat als je een aandeel van een bedrijf hebt dan ben je dus ook een beetje mede-eigenaar. Hoe meer aandelen jij in je bezit hebt, hoe groter aandeel je aandeel in een bedrijf. Als jij dan mede-eigenaar bent van een bedrijf omdat je een aantal aandelen hebt gekocht, dan heb je natuurlijk ook recht op een deel van de winst. Hoe meer winst het bedrijf maakt hoe meer geld jij krijgt, en hoe meer aandelen jij hebt des te meer winst je maakt. Maar het kan natuurlijk ook andersom, als het bedrijf verlies maakt dan heb je helaas ook recht op een gedeelte van het verlies. Je waarde van je aandelen zal dan gaan dalen.
Wat zijn de verschillen In vergelijking met beleggingsfondsen zijn er eigenlijk maar drie grote verschillen. Ten eerste je geld gaat naar èèn onderneming en niet naar meerdere. Want de meeste beleggingsfondsen hebben minimaal 20 ondernemingen in hun portefeuille.  Een ander verschil is dat de provisie kosten veel hoger zijn. Zo betaal je ongeveer bij aandelen € 8,00 + 0,5% van je aankoop of verkoopbedrag. Maar bij een beleggingsfonds betaal je maar 0,5% van je aankoop of verkoopbedrag zonder dat je er nog extra kosten bij moet betalen. Het laatste grote verschil is dat als je een aandeel koopt dan worden die aandelen meestal nog op hetzelfde moment gekocht, en dat is niet zo bij beleggingsfondsen die pas worden gekocht bij de opening van een nieuwe handelsdag.
Welke soorten zijn er verhandelbaar Net als bij beleggingsfondsen zijn aandelen in alle sectoren verkrijgbaar. Zo zijn er telecom fondsen, financiële fondsen maar ook aandelen waar niet zo veel in gehandeld word en die dan dus niet de hele dag verhandelbaar zijn.
Wat is het risico met aandelen De risico's zijn groter dan bij beleggingsfondsen, maar daardoor kan de winst ook groter zijn. Stel dat als je een aandeel koopt en die dan ineens flink begint te dalen, dan ben je een groot gedeelte van je geld kwijt. Maar als een beleggingsfonds ook datzelfde aandeel in de portefeuille heeft dan zal het verlies veel minder zijn want het wordt gecompenseerd door de andere aandelen. Het verlies zal natuurlijk veel minder zijn omdat de andere fondsen misschien wel stijgen. Daardoor wordt het verlies dus beperkter. En dat geld dan natuurlijk ook voor het omgekeerde voor de winst. Die kan dan ook beperkter zijn als de andere aandelen niet sterk stijgen.
Is een aandeel wel iets voor mij Als je echt gericht in een bedrijf wilt handelen en het risico wilt lopen dat je in één keer flink wat geld kan verliezen dan kan een aandeel wel wat voor jou zijn. Aandelen kunnen natuurlijk ook een goede methode zijn om een rendement op te bouwen op een langere termijn, als je het risico dan maar wel spreid. Het is echt niet verstandig om al je geld op één paard te zetten. Je kan het beste het risico spreiden door in verschillende bedrijven te beleggen en in verschillende sectoren. Maar als je echt gericht in een sector wilt handelen en niet het risico van een aandeel wilt hebben en met een klein bedrag en minder provisie kosten wilt gaan beleggen dan raden we je toch aan om in beleggingsfondsen te gaan beleggen.