Hoofdstuk 1 - Wat is beleggen?
Hoofdstuk 1

Beleggen is eigenlijk het investeren in een bedrijf of onderneming. Stel dat jij een aandeel koopt van een bedrijf of onderneming dan bezit jij een gedeelte van dat bedrijf. Jij bent dan dus mede-eigenaar. Als het dan goed gaat met dat bedrijf dan maken ze winst, en maak jij dus ook winst omdat je mede-eigenaar bent. Dan zal jou aandeel dus stijgen. Hoe meer aandelen je hebt gekocht, hoe meer winst je hebt gemaakt. Maar het kan dus ook de andere kant op gaan. Als het namelijk slecht gaat met het bedrijf, dan zal jou aandeel dus dalen en maak je verlies.

Om eerst eens te kijken of beleggen wel wat voor jou is moet je de vragen hieronder beantwoorden:

Ik heb mijn geld voor langere tijd niet nodig.

A   Mee eens

B   Niet mee eens

Ik lig niet wakker als ik met mijn geld verlies lijd.

A   Mee eens

B   Niet mee eens

Ik ben met de rente op mijn spaarrekening niet tevreden.

A   Mee eens

B   Niet mee eens

Heb je twee of drie keer met antwoord A geantwoord? Dan kan beleggen wel wat voor jou zijn. Uiteindelijk levert beleggen op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Maar er zitten ook grote risico's aan beleggen. Zo zou het in het ergste geval kunnen zijn dan het bedrijf waar jij aandelen van hebt failliet gaat. Dan ben je dus je al je geld kwijt. Of als het heel slecht gaat met de economie, dan kan het aandeel ook sterk dalen.

Zo zie je dus maar dat je met beleggen veel meer kan verdienen dan met sparen, alleen is beleggen niet risicoloos. Denk je dat beleggen nu wel wat voor jou is? Klik dan hieronder om naar hoofdstuk twee te gaan waar je voor jezelf kan bepalen wat je precies wilt.

Hoofdstuk 1

Hoofdstuk 2